Κεραμικές δημιουργίες: Μόδα ή Παράδοση;

Κεραμικές δημιουργίες: Μόδα ή Παράδοση;

Η κεραμική τέχνη, έκανε την εμφάνισή της τα προϊστορικά χρόνια, με τη μορφή της αγγειοπλαστικής. Χρησιμοποιώντας τα πιο απλά και άμεσα υλικά, το χώμα και το νερό, οι άνθρωποι κατάφεραν να κατασκευάσουν τα στοιχειώδη σκεύη και αντικείμενα που χρειάζονταν, σφραγίζοντας παράλληλα την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Από τα αρχαία δοχεία που σώζονται, μέχρι τα παραδοσιακά ακροκέραμα στις σκεπές των παλαιότερων σπιτιών, οι κεραμικές δημιουργίες φαίνεται πως έβρισκαν πάντα χώρο στη ζωή των ανθρώπων, πολλές φορές με ένα τόσο οργανικό τρόπο που δεν στεκόμασταν να δούμε πίσω από αυτές, οδηγώντας την τέχνη σε μια σχετική ύφεση.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κεραμική τέχνη έχει διεκδικήσει μια εντονότερη παρουσία στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο ζωής μας εν γένει, αποκτά συνεχώς νέους θαυμαστές ή μας καλεί να δημιουργήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας.
Άλλωστε, υπάρχουν απόψεις που θέλουν την κεραμική να γίνεται η νέα yoga.

Το “comeback” της κεραμικής ίσως οφείλεται εν μέρει στα social media -πόσες ατελείωτες ώρες έχουμε όλοι ξοδέψει παρακολουθώντας one-minute videos στο Instagram- αλλά παράλληλα λειτουργεί και σαν μια απάντηση στην ψηφιακή εποχή, όπου οι άνθρωποι δεν δημιουργούν πια τίποτα σχεδόν με τα χέρια τους και διακατέχονται από μια ευρύτερη νοσταλγία για οτιδήποτε τους συνδέει με το παρελθόν.

Πλέον, οι κεραμικές δημιουργίες βρίσκονται παντού. Και είναι στιλπνές, μίνιμαλ και αναμφισβήτητα σικ, όπως επιτάσσει η αισθητική της εποχής.
Κάθε δημιουργία, ακόμα κι αν φαντάζει πανομοιότυπη με την άλλη, είναι ξεχωριστή και φέρει το προσωπικό αποτύπωμα του δημιουργού της. Οι σύγχρονοι δημιουργοί έχουν εξελίξει την τέχνη, δημιουργώντας ευρεία γκάμα πρωτότυπων αντικειμένων από πηλό, που συχνά ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά στεγανά.

Θα λέγαμε, λοιπόν, πως μια χειροποίητη, κεραμική προσθήκη σε ένα χώρο είναι μια ανάσα αυθεντικότητας σε μια περίοδο που όλοι την έχουμε ανάγκη.

Αναζητάς κι εσύ τα κεραμικά αντικείμενα εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά;
Ρίξε μια ματιά στις προτάσεις μας και βρες τις δικές σου αγαπημένες:
CERAMICS-ILIANA – isisters

Share this post